Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Peptid

A Szovjetunióban a hidegháború évei alatt gyors ütemben kezdték fejleszteni az atomfegyvereket és az atomenergiával működő hajókat, tengeralattjárókat. A korabeli kezdetleges technológia azonban nem volt képes teljes mértékben megvédeni például az atomtegeralattjárókon vagy atomtöltetű rakéták tároló bázisain szolgálatot teljesítő személyzetet a káros sugárzásoktól. A tömeges megbetegedések hatására intenziv kutatási programot indítottak a sugárbetegég kezelésére, gyógyítására.

A betegség vizsgálata során megállapították, hogy a sugárzás hatására csökkentek a sejtekben az anyagcsere folyamatok és a létfontosságú fehérjék szintézise. A károsodott szervek, szövetek regenerálása érdekében végzett kísérletek során megpróbáltak beavatkozni a sejtanyagcsere folyamatokba, hogy ezáltal újból beinduljon  a beteg szervek  normális működése. Állatkísérletek során próbálták ki azt a speciális módszert, amellyel alacsony molekulatömegű peptideket vonnak ki , amit aztán befecskendeznek más fajok sugárfertőzésnek kitett, vagy idős egyedei megfelelő szerveibe. Ennek eredményeképpen, a rövid láncú peptidek különböző biológiai hatását figyelhették meg. Bizonyították, hogy   peptides bioregulátorok sejtszinten szabályozzák a szervezet anyagcseréjét, így a szövetek és szervek ezek hatására úgy működhetnek, mint a fiatal és egészséges szervezetben. Helyreáll a sérült szervek biológiai és funkcionális működése.

Megállapították továbbá hogy a szervezetben a sugárzás által okozott károsodások hatásukban és hatásmechanizmusukban is nagyon hasonlóak az öregedés vagy onkológiai megbetegedések során fellépő folyamatokhoz.

 Ezen kutatások eredményeit felhasználva a Szentpétervári Egyetem Bioregulációs és Gerontológiai Intézetének orvosi, genetikai és molekuláris területeken végzett kutatásai révén magas hatásfokú készítmények előállítása vált lehetővé. A Tudományos-Ipari Revitalizációs és Egészségügyi Központ (NPCRIZ) ezen innovációk felhasználásával lett revitalizáló és egészségmegőrző termékek gyártója. Az egyetem kutatócsoportja, és az NPCRIZ alapító tagjai évek óta aktívan együttműködnek.

 A revitalizáció a latin „re-vita” szóból ered, melynek jelentése „újjászületés”, a szervek funkcióinak természetes megújítása, amelyek elöregedtek vagy betegség miatt tönkrementek. A helyreállító folyamat lehet általános, az összes szervre érvényes hatású, vagy célirányos, ami kimondottan egy bizonyos beteg szervet céloz meg. Ez a helyreállító folyamat stimulálja a sejt regenerációt, helyreállítja a sejt fehérje- és peptid szintézisét, javítja az anyagcsere folyamatokat, ezáltal lassítja az öregedést, visszaállítja a szervek funkcióinak korábbi aktív szintjét, biológiailag fiatalítja a szervezetet, erősítik az immunrendszert.

A peptidek teljesen ártalmatlanok, mert különféle aminosavakból tevődnek össze, amelyek jelen vannak minden élő szervezetben.  Az élő sejtekben a peptidek az aminosavakból, illetve a fehérje anyagcsere termékeiből szintetizálódnak. Sok természetes peptid rendelkezik biológiai aktivitással, azaz nem csak “egyszerű” építőköveknek tekinthetők. A peptid bioregulátorok rövid aminosav láncból állnak és meghatározott szervekből, szövetekből származnak. Képesek visszafordítani a funkcionális károsodást és megakadályozni a kóros folyamatokat az olyan típusú szervekben és szövetekben, ahonnan eredetileg származnak.

 Az NPCRIZ legfőbb feladatának tekinti a tudományosan alátámasztott, fejlett technológiával gyártott termékek bevezetését, amelyek nem csak lehetővé teszik a várható élettartam  növelését, hanem csökkentik az öregedéssel összefüggő betegségek kialakulásának, valamint a daganatos megbetegedések előfordulásának kockázatát.